Welke tochtband moet ik kiezen?




Tochtstrips, tochtbanden, afdichtingsband...

Tochtwerend materiaal heeft verschillende namen, maar altijd hetzelfde doel: het buiten houden van lucht met een andere temperatuur dan binnen. In de zomer geniet je van de koelte binnenshuis, dus zou het zonde zijn als de warmte van buiten naar binnen dringt. Andersom houd je in de winter juist graag de warmte binnen!

Naast het behoud van comfort in een ruimte is het weren van tocht en isoleren ook een goede manier om je huis te verduurzamen en te besparen op stookkosten. Maar hoe pak je het tochtproof maken van je huis nu aan en welke producten kies je? Dat leggen we uit in dit artikel.


Bekijk alle tochtwering

Op ontdekkingstocht

Allereerst moet je ontdekken waar de tocht in huis precies vandaan komt. Is het een slaapkamerraam, of de buitendeur? Ook de deuren in huis die ruimtes van elkaar afsluiten laten vaak veel tocht door, dus kijk ook daar naar!

Je komt hier het snelst achter wanneer het buiten hard waait en dan te voelen of er tocht bij een raam of deur vandaan komt. Verder kun je ook voorzichtig met een vlammetje langs ramen en deuren, waaraan je ziet of er ergens tocht vandaan komt. Duurdere opties zijn er ook: infrarood warmtefoto's en blower doortest. Zodra je weet waar er kiertjes zitten die je dicht wilt maken, is het van belang te kijken hoe groot of diep de kieren zijn. Zodra je dit weet, kun je kijken naar tochtwerende producten.

Let op: ruimtes met haarden/haardplaatsen kan je beter niet volledig afdichten in verband met koolmonoxide. Ventilering in huis is altijd belangrijk voor een gezond binnenklimaat, maar bij dit soort ruimtes al helemaal!
Geheime doorgangen
Check niet alleen ramen en deuren wanneer je onderzoekt waar de tocht vandaan komt. Er zijn namelijk nog een aantal plekken waar je misschien niet zo snel aan denkt, maar die toch tocht doorlaten. Denk hierbij aan onder meer:
  • tussen de nok van het huis en de dakplaten
  • tussen gipsplaten
  • de plekken in de muur/vloer waar leidingen lopen
  • in de meterkast
  • bij het kruipluik
  • overal waar naden en kieren kunnen zitten*

*naden = tussen vaste delen. Gebruik hier tochtstrips, kit of vulprofiel.
  kieren = tussen bewegende delen. Gebruik hier tochtstrips of tochtband.

Soorten tochtbanden

Rubberen tochtbanden zijn eenvoudig aan te brengen, maar dan moet je wel de juiste hebben. Er zijn tochtbanden met lage weerstand, hoge weerstand en verschillende profielen, waaronder: D-profiel, P-profiel, O-profiel, L-profiel en E-profiel (kroonband), vulprofiel en speciale deurstrips. Hieronder lees je waar elk van deze producten geschikt voor is.


D-profiel

Tochtbanden met D-profiel zijn geschikt voor kieren van 3 - 7 mm. Deze tochtbanden hebben een holle ruimte waardoor ongelijke ruimtes in een kier worden opgevangen.

Deze tochtband wordt dichtgedrukt wanneer het raam of de deur dicht gaat, maar keert terug naar de open vorm zodra deze weer open staan. Deze band is goed voor de wat grotere kieren.
 
  • 3 - 7 mm
  • lage weerstand
P-profiel

Net als de tochtband met D-profiel geeft de tochtband met P-profiel lage weerstand, wat betekent dat het materiaal in te drukken is en het zich dus aanpast aan de vorm van de kier.

Deze band is goed voor grote kieren van 2 - 5 mm. Het gedeelte met holle luchtruimte vult de ongelijkheden in de kier.

  • 2 - 5 mm
  • lage weerstand
O-profiel

Deze tochtband met O-profiel (ook wel omega-profiel genoemd) biedt de laagste weerstand doordat de luchtholte het grootst is. Dit is de ideale tochtband wanneer kieren erg onregelmatig zijn.

De tochtband vormt zich namelijk naar de oppervlakte en veert weer terug naar de oorspronkelijke vorm.
  
  • diepe onregelmatige kieren
  • laagste weerstand


E-profiel - Kroonband

Tochtbanden met E-profiel zien eruit als kroontjes, waardoor dit ook wel kroonband genoemd wordt. Deze worden het meest toegepast bij bijvoorbeeld raamkozijnen van hout met kleine groeven van 1 tot 3 mm, waar de groeven van de tochtband in passen. Deze banden hebben een hoge weerstand en passen zich dus niet zo sterk aan aan de kieren.

  • 1 - 3 mm
  • hoge weerstand
I-profiel

De tochtband met I-profiel heeft een vrij universele functie. Kieren van tussen de 1 en 5 mm zijn te vullen met deze rechte tochtband. Heel handig om middelgrote kieren te vullen die geen oneffenheden hebben. Deze banden hebben geen luchtholtes en hebben dus een hoge weerstand.
 
  • 1 - 5 mm
  • hoge weerstand



Tochtbanden kopen?
Vulprofiel

Vulprofiel is een isolatieband van schuim. Je gebruikt dit voor het dichten van kieren, scheuren en voegen naast ramen en deuren. Het materiaal vormt zich naar de onregelmatigheden en is zeer geschikt voor een vochtige ruimte.
Deurtochtband

Zelfklevende deurtochtbanden zijn ideaal op de ruimte tussen deur en grond/vloer op te vullen. Het is alleen geschikt voor gladde vloeren, een alternatief voor dorpelborstels. Je plakt de band onder de deur en vult zo kieren tot 20 mm.



Andere tochtwering

Het toepassen van tochtbanden

Na het kiezen van de soort tochtwering wil je deze natuurlijk ook nog plaatsen. Wat moet je hiervoor doen? 
 
  1. Allereerst zorg je ervoor dat je raam- of deurkozijn goed schoon en droog is. Gebruik bij het reinigen eventueel een ontvetter, zodat je zeker weet dat de zelfklevende tochtbanden goed blijven plakken.
  2. Knip of snijd de gekozen tochtband op maat.
  3. Trek het papier geleidelijk van de tochtband tijdens het bevestigen en druk de strip goed aan. Let op dat je de tochtwering aan de juiste kant plaatst. Dit is het kozijn zelf (de scharnierkant), waar je raam of deur tegenaan komt bij sluiting. 
 
Wat nu?
Nu is je huis beter geïsoleerd en zullen het milieu en je portemonnee je dankbaar zijn! De banden zijn van goede kwaliteit en zullen dus een hele tijd meegaan. Is de tochtwering niet meer nodig of aan vervanging toe? Dan kun je deze weer verwijderen zonder sporen achter te laten!

Veelgestelde vragen

Tochtstrip lijkt een bekender begrip dan tochtband. Deze worden dan ook vaak door elkaar gehaald, maar er is toch een duidelijk verschil. Een tochtstrip is namelijk hard/inflexibel en meestal gemaakt van aluminium of plastic, en tochtbanden zijn juist flexibel en meestal ook nog eens zelfklevend.
Je plakt de tochtband altijd aan de kant waar het raam of de deur tegenaan sluit.
Nee, de tochtbanden laten geen sporen achter wanneer je deze verwijdert.
Dit heeft wel de voorkeur. Een tochtband op een raam of deur is simpelweg minder fraai.
Je kunt het beste naar tochtplekken op zoek gaan wanneer het buiten flink waait. Juist dan is bij ramen en deuren goed voelbaar (en soms zelfs hoorbaar) waar het tocht.
Nee, dit is niet aan te raden. Het is handiger om het stukje bij beetje aan te pakken.
Ja, dit is mogelijk, maar tape hierbij wel de tochtband af. De verf zorgt er anders namelijk voor dat de tochtband stug wordt.
Het vulprofiel is geschikt voor hout, kunststof, metaal, beton, cement en metselwerk.