Een gezellige avond met knusse verlichting én daarbij ook nog rekening houden met het milieu en je portomonnee? Het kan!
Ledlampen zijn niet alleen energiezuiniger dan halogeenlampen en spaarlampen, maar bieden ook meer gebruiksgemak omdat ze regelbaar kunnen zijn in lichtsterkte en soms ook lichtkleur. 

Je leest hier alles wat je moet weten voordat je LED verlichting gaat aanschaffen.
Want wat is een armatuur eigenlijk? En wat betekenen al die gekke tekentjes in de naamgeving van lampen?
Stap 1 - Welke fitting heb ik nodig?

Het is belangrijk dat je een lamp met de juiste fitting kiest. Niet iedere lamp past in iedere armatuur (dat is de behuizing waar je de lamp in draait). In de afbeelding zie je welke fittingen er allemaal zijn. De E27, E14 en GU10 zijn de meest voorkomende.

Lampen met een van deze fittingen draai je eenvoudig in de armatuur, hier heb je verder geen gereedschap voor nodig, misschien hooguit een ladder.

 


De meestvoorkomende fittingenE27 (grote fitting)
Deze fitting kennen we ook wel als het klassieke peertje. Het gaat hierbij om een lamp met schroefdraadfitting. De standaard diameter van deze dikke schroeffitting is 27 mm. Een populaire lamp met E27 fitting is de led kogellamp.


E14 (kleine fitting)
Deze dunne schroeffitting heeft een diameter van 14 mm. Lampen met deze kleine fitting zie je vaak terug in afzuigkappen, koelkasten en schemerlampen. De bekendste lamp met een E14 fitting is het kaarslampje. Dit is een lampje dat vaak wordt gebruikt in bijvoorbeeld een kroonluchter.


GU10
Dit is een typische fitting voor spotjes. Het is een van de meest voorkomende fittingen bij inbouwspots, zoals bijvoorbeeld plafondspots. De letters GU geven weer dat het gaat om een steekfitting met pennen, in plaats van een schroefdraadfitting. Het cijfer 10 staat voor de 10 mm afstand tussen de pinnetjes. Deze fitting heeft een bajonetsluiting: Je drukt de lamp in het voetje en draait hem rechtsom. 
Stap 2 - Kies je lichtsterkte

Afhankelijk van de behoefte is er meer of minder licht nodig:


 • Sfeerlichtjes: 100-250 Lumen ofwel 1-2,5W

 • Schemerlampen 200-400 Lumen ofwel 2-5W
 • 
Tafel/wc/badkamer 400-600 Lumen ofwel 4-7W
 • 
Werklicht/gang/keuken 600-1000 Lumen ofwel 6-10W
Als er meerdere lampen in een armatuur zitten, dat kan er per lamp een lager Wattage worden gekozen, of een dimbare versie.


 Wat is watt?
Het aantal watt is het energieverbruik van de lamp. Het aantal watt is het verbruik per uur. Een lamp van 60w die 10 uur aan staat, verbruikt dus 60x10= 600 wattuur.

Wat zijn lumen?
Lumen is een eenheid voor lichtopbrengst. Hoe hoger het aantal lumen, hoe meer licht de lamp geeft. Dit heeft dus niks te maken met de kleur van het licht. Om lampen te vergelijken, kun je het beste het aantal lumen vergelijken. Hoe groter het aantal lumen, des te groter de hoeveelheid licht.Wat de doen bij een flikkerende ledlamp?

De lampen met de E14 of E27 schroeffitting werken op 230Volt. Zo ook de lamp met bajonetfitting GU10 of de steekfitting G9.
De lampen met steekfittingen G4, G5.3 of M11 werken op 12Volt, dus via een trafo die vaak in het armatuur of het plafond is weggewerkt.

Wanneer de lampen gaan flikkeren op de bestaande trafo moet de trafo worden vervangen door een led-trafo, die ook energiezuiniger is. Als dat niet kan, is plan B het handhaven van één van de halogeenlampen. 
G4-armaturen zijn vaak ook zo klein dat een ledlamp met voldoende lumen er niet in past.


Stap 3 - Kies de juiste kleurtemperatuur voor jouw ruimte

De kleurtemperatuur bepaalt of licht warm of koel oogt. De lichtkleur van ledlampen wordt uitgedrukt in Kelvin (K).
Een lagere kleurtemperatuur (lager getal) produceert een warmer, geler licht. Dat ervaren wij als een meer ontspannen licht. Een hogere kleurtemperatuur (hoger getal) straalt juist een koeler, blauwer licht uit. De lichtkleur van de ledlamp is helemaal afgestemd op die van de traditionele gloeilamp (warmwit 2700K) of TL-lamp (wit 3000K). Andere kleuren zijn ook te koop en/of instelbaar, maar niet nodig voor de gebruikelijke huishoudelijke toepassingen.

 


2700K
De meest voorkomende lichtkleur is 2700K, hetgeen vergelijkbaar is met normale halogeen verlichting en gloeilampen. Deze lichtkleur wordt ook wel ‘’extra warm wit’’ genoemd. Dit soort licht neigt naar geel en is zeer geschikt voor ruimten waarin sfeer een belangrijke rol speelt.


2800K

De lichtkleur 2800K komt iets minder vaak voor dan 2700K. Tevens is deze lichtkleur een klein beetje koeler. De kleurtemperatuur wordt doorgaans ‘’warm wit’’ genoemd en zorgt eveneens voor sfeervol licht.

3000K

Lampen van 3000K zijn uitermate geschikt om als werkverlichting te worden gebruikt. Hierbij speelt de productiviteit een belangrijke rol. Koel wit licht zorgt voor een actieve en energieke atmosfeer, hetgeen ideaal is om bij te werken.Stap 4 - Kies de juiste vorm en soort

Helder of mat?
Ook heb je vaak de keuze tussen een matte of heldere lamp. De matte wordt ook wel eens milky genoemd en geeft een wat diffuser licht, de heldere is uiteraard met doorzichtig glas. Met welke je te maken hebt wordt vrijwel altijd aangegeven in de benaming van de lamp, en anders vind je het terug in de productbeschrijving. 

Verschillende vormen en maten
In de naam benoemen we ook vaak het soort lamp. De meest voorkomende zijn de kaars, bol en spot.

De traditionele gloeilampen waren meestal doorzichtig (gloeidraad zichtbaar) of melkwit, in peervorm, bolvorm of kaarsvorm. De vorm werd mede bepaald door het type armatuur. Er zijn voor alle vormen wel ledlampen te vinden. De doorzichtige ledlampen worden ook wel aangeduid als filamentlamp.

 


Stap 5 - Wel of geen dimmer?

Je kan je LED verlichting dimmen. Let hiervoor wel op dat de lamp die je koopt 'dimbaar' is. Als dit het geval is dan staat dat in onze webshop altijd aangegeven in de productomschrijving. Daarnaast heb je een goede dimmer nodig, een ‘ouderwetse’ dimmer voor gloeilampen werkt vaak niet. Het is dus aan te raden om een nieuwe of speciale dimmer voor LED lampen aan te schaffen.

Bij ‘ouderwetse’ dimmers kan het probleem zijn dat ze een vrij hoog minimumvermogen (Wattage) vereisen, dat de veel zuinigere ledlamp vaak niet haalt. Dit is de reden dat ledlampen vaak gaan knipperen wanneer deze worden aangesloten op een dimmer waar eerst een halogeenlamp in zat.

Het installeren van een dimmer: 
Het instellen van een regelbare ledlamp kan (afhankelijk van het merk) met een afstandsbediening en/of met een app op telefoon of tablet. De dimmer zit dan in de lamp zelf, je hebt dan geen externe dimmer meer nodig. Er is vooralsnog één merk EGLO dat de opties app en afstandsbediening combineert en dat ook een goede Lm/W-verhouding heeft.

Er zijn ook regelbare ledlampen die alleen kunnen worden aangesloten op een externe LED-dimmer (traditionele dimmers werken niet goed samen met LED).

Bij vervanging van 12 Volt Halogeenlampen (G4 G5.3 en G11) door Ledlampen, moet als regel ook de trafo worden vervangen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een lamp?

Bij de keuze van de lamp moet je dus niet alleen opletten op het type fitting (en Voltage), vorm en lichtkleur(warmwit 2700K of Wit 3000K of anders/instelbaar) maar ook óf en zo ja hoe je wil regelen. De regelbare ledlampen zijn duurder en iets minder energiezuinig dan de niet-regelbare ledlampen. De goede niet-regelbare ledlampen leveren meer dan 100 Lm per W.
Er is ook nog een optie “stepdimming”. De lamp start op 100%, door meteen nog een keer te schakelen gaat de lamp naar 50% en met nog een keer schakelen naar 25%.
Dus er zijn de volgende opties in de markt:
 • niet dimbaar (de goede minstens 100 Lm/W)
 • extern dimbaar, dimmer moet geschikt zijn voor LED
 • dimbaar met een afstandsbediening
 • dimbaar met een app
 • dimbaar met app en/of afstandsbediening (van EGLO)
 • dimbaar en kleurinstelbaar met een afstandsbediening
 • dimbaar en kleurinstelbaar met een app
 • dimbaar en kleurinstelbaar met app en/of afstandsbediening (van EGLO)
 • stepdimming

Energiebank Arnhem heeft alleen de vetgedrukte regels in het assortiment, omdat EGLO ook een goede Lm/W prestatie levert en niet duurder is dan de andere merken.

Bekijk ook


Ledlampen hebben een nieuw energielabel
Lees hier alles over de nieuwe energielabels. Ledlampen met energielabel A++ worden nu F

Op welke manieren kan ik besparen op stroom?
Vind hier handige tips waarmee je je stroomverbruik eenvoudig kunt verminderen!